مزایای کمپرسورهای اسکرو (مارپیچی) نسبت به کمپرسورهای پیستونی (رفت و برگشتی) در چیست؟
امروزه، کمپرسورهای پیستونی (رفت و برگشتی) و کمپرسورهای اسکرو (مارپیچی) هر دو جزو محبوبترین فناوریهای کمپرسور موجود هستند. اما آیا میدانید که کدام یک از آنها، بهترین انتخاب برای شما خواهد بود؟ هزینههای اولیه و عملیاتی، بهره وری انرژی، چرخه کار و فواصل سرویس، از جمله فاکتورهای مهمی هستند که باید در هنگام انتخاب و خرید یک کمپرسور هوا مورد بررسی قرار گیرند. به راستی که مزایای کمپرسور اسکرو نسبت به کمپرسور پیستونی در چیست؟ بنابراین برای انتخاب گزینه مناسب، باید ابتدا تفاوت کمپرسورهای پیستونی و اسکرو و همچنین قابلیتهای هر یک از آنها را به درستی درک نمود. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا به بررسی خصوصیات و ویژگیهای این دو نوع کمپرسور بپردازیم.
کمپرسور پیستونی یا کمپرسور اسکرو؟
به طور کلی کمپرسور، دستگاهی است که فشار گاز یا بخار را با استفاده از انرژی مکانیکی که به انرژی پتانسیل یا فشار تبدیل میشود، افزایش میدهد. در کمپرسورهای اسکرو، 2 پیچ با قطر مختلف با برداشتن یک گام به عقب، وارد یکدیگر میشوند و بدین ترتیب حفرهای ایجاد میشود که به تدریج از ناحیه مکش به سمت قسمت تخلیه بدنه کمپرسور حرکت کرده و موجب میشود تا گاز یا هوا فشرده شود. کمپرسورهای اسکرو، مکانیزم سادهای دارند، دائما در حال حرکتاند و عموما بازده مکانیکی بهتری نسبت به دیگر انواع کمپرسورها دارند.
در کمپرسورهای پیستونی عمل فشرده سازی هوا درون توسط یک پیستون و در داخل یک سیلندر، به صورت رفت و برگشت انجام می شود. کمپرسور پیستونی نوعی کمپرسور حجمی است، یعنی دستگاه که از کار انجام شده توسط یک موتور (که میتواند حرارتی یا الکتریکی باشد) برای افزایش فشار گاز استفاده میکند. کمپرسورهای پیستونی به طور گستردهای در بخش صنایع مورد استفاده قرار میگیرند.
تا اینجا، با ماهیت کمپرسور پیستونی و اسکرو آشنا شدیم. اما برای پاسخ به این سوال که کدام یک از این دو نوع کمپرسور، انتخاب بهتری برای شما خواهد بود، باید پیش به بررسی مزایا و معایب کمپرسورهای اسکرو (مارپیچی ) نسبت به کمپرسورهای پیستونی (رفت و برگشتی) بپردازیم.
مزایای کمپرسورهای اسکرو نسبت به کمپرسورهای پیستونی کدامند؟
به طور کلی، کمپرسورهای اسکرو نسبت به انواع پیستونی، دارای مزایای زیر هستند:
- بازدهی بالاتر در مصرف انرژی تا حد 25 الی 30 درصد
- لرزش و صدای بسیار کمتر (که در نهایت به سایش کمتر در قطعات نیز منجر خواهد شد)
- اشغال فضای بسیار کمتر
- کمتر بودن تعداد قطعات متحرک
- استفاده از روغن به عنوان حامل هوا
- استهلاک بسیار پایین
- امکان استفاده از مخزنی با ظرفیت پایینتر به دلیل داشتن سیستم خلاص و زیر بار (load / unload) که موجب میشود تا هنگامی که هوای مخزن به فشار مورد نظر میرسد، مخزنی با ظرفیت پایینتر کمپرسور کاملاً متوقف نشده و به حالت بی باری برود. در ادامه، با کمتر شدن فشار اتوماتیک، سیستم از حالت بی باری خارج شده و هوا تولید میکند. لذا میتوان از استفاده نمود.
- هزینه نگهداری کمتر به ویژه در سایزهای بالای 2000 لیتر در دقیقه
- امکان اتصال شبکهای چند دستگاه کمپرسور اسکرو، با استفاده از تابلو سکوئنس به منظور اتخاذ سیاست بهینه سازی مصرف و انرژی
- سادگی و کامل بودن کنترل فرایند تولید هوا، نصب اینورتر و همچنین آگاهی از وضعیت دستگاه
- امکان کار در ساعات متمادی و بدون توقف، به دلیل وجود فن و رادیاتور خنک کننده روغن و هوا
- خنکی هوای خروجی و مستعد بودن آن برای جذب رطوبت به علت وجود فن خنک کننده مستقل و سیستم افتر کولر
- بالاتر بودن کیفیت هوای تولید شده که از دمای هوای خروجی و میزان روغن معلق در هوای خروجی نشأت میگیرد. (به همین دلیل گفته میشود که با تعویض فیلترها در ساعات مناسب، کیفیت هوای خروجی را میتوان ثابت نگه داشت)
- عدم وجود قطعاتی مانند سوپاپ مکش و سوپاپ فرستنده که زمینه ساز بروز مشکلاتی همچون رسوب گیری مجاری سوپاپها، خرابی فنر و پولکهای صفحه سوپاپ (که عملکرد کمپرسور را کاهش میدهند) نخواهد شد.
- نداشتن برخی اجزا همچون سیلندر، پیستون و رینگ که موجب میشود تا مشکلات مربوط گشاد شدن سیلندر به دلیل ساییدگی و استهلاک ایجاد نشوند و مقدار روغن در هوای خروجی نیز بالا نرود
- عدم دیده شدن پدیده ضربه قوچی
- نبودن فضای مرده بین پیستون و صفحه سوپاپ که موجب کاهش بهره وری دستگاه را میشوند
- پیشرفته بودن سیستم تابلو و کنترل که امکان کنترل و نظارت بر فاکتورهایی همانند فشار هوای خروجی، دمای دستگاه، کنترل جریان موتور اصلی، کنترل جریان فن، کنترل برق ورودی، ساعت کارکرد، ساعت خلاص و غیره را فراهم میآورد.
معایب کمپرسورهای اسکرو نسبت به کمپرسورهای پیستونی کدامند؟
پیشتر دیدیم که کمپرسورهای اسکرو، نسبت به کمپرسورهای پیستونی مزایای بسیاری دارند و همین امر نیز میتواند توجه خریداران را این نوع کمپرسور جذب کند. اما باید توجه کنید که در مقایسه میان انواع کمپرسورها، هر یک میتواند دارای نقاط مثبت و منفی بسیاری باشد. کمپرسورهای اسکرو نیز دارای برتری مطلق، نسبت به انواع پیستونی نیستند. از جمله برخی از معایب و نقاط ضعف این کمپرسورها میتوان به مواردی همچون
- قیمت بالاتر (نسبت به کمپرسورهای پیستونی)
- داشتن هزینه نگهداری بیشتر در ظرفیتهای پایینتر از 2000 لیتر در دقیقه
- عدم داشتن خصوصیات کمپرسورهای پیستونی در ظرفیتهای پایینتر از 500 لیتر در دقیقه، که شامل مزایای قیمت اولیه مناسب، هزینه نگهداری پایین و ساده بودن سیستم میباشد.
- حساسیت و آسیب پذیری بالا در صورت عدم رعایت شرایط تعمیر و نگهداری، استفاده از روغن نامناسب و قطعات مصرفی غیر استاندارد
- نیازمند بودن به اپراتورهای کار آزموده برای اموری همچون نگهداری از دستگاه
و غیره اشاره نمود. بنابراین بهتر است تا پیش از انتخاب هر یک از این دو گزینه، خصوصیات کمپرسور مورد نیاز خود را مد نظر داشته باشید و با توجه به این خصوصیات و ویژگیها، به انتخاب دستگاهی متناسب بپردازید.
کمپرسور اسکرو یا پیستونی
در این مطلب، به معرفی ماهیت و عملکرد کمپرسورهای پیستونی و اسکرو پرداختیم و خصوصیات آنها را نیز در قالب مزایا و معایب شان معرفی کردیم. حالا شما میتوانید با کمک این اطلاعات، هر یک از این دو گزینه که متناسب با نیاز و کاربری شما هستند را انتخاب و خریداری کنید.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده و از مطالعه آنها لذت کافی را برده باشید. همچنین از شما دعوت میکنیم تا با ما در دیگر مقالات وبسایت ابزار ایوبی نیز همراه باشید.